Trebuie menționat faptul că atât episcopii vicari, cât și arhiereii vicari sunt hirotoniți în treapta harică cea mai înaltă, a episcopului. Ei însă nu sunt titularii eparhiilor unde își îndeplinesc misiunea ci săvârșesc hirotonii, sfințiri de biserici, etc., cu binecuvântarea arhiepiscopului sau episcopului titular. Există episcopi vicari și arhierei vicari în eparhiile unde sunt centre mitropolitane, ca de exemplu: București (unde există și doi episcopi vicari patriarhali), Iași, Sibiu, Cluj, Timișoara, Paris - Franța, Nurnberg - Germania, Chicago - SUA, pentru a-i ajuta pe mitropoliți în cadrul arhiepiscopiei pe care o păstoresc. Însă există și cazul în care datorită vârstei înaintate a ierarhului titular, acesta să își ia ajutor un episcop vicar (în caz că ierarhul titular este arhiepiscop) sau un arhiereu vicar (în caz că ierarhul titular este episcop).
Episcopul vicar își îndeplinește misiunea într-o Arhiepiscopie, în timp ce Arhiereul Vicar își îndeplinește misiunea într-o Episcopie. S-a ales această titulatură pentru a nu se crea confuzie în rândul credincioșilor, care și așa confundă titulaturile între ele.
Pentru a nu fi creeată următoarea paralelă care ar naște confuzie de termeni: Episcop ajutat de un Episcop Vicar, s-a decis ca Episcopul Vicar să își desfășoare misiunea într-o Arhiepiscopie, iar Arhiereul Vicar într-o Episcopie.
În momentul de față există doar un arhiereu vicar în Patriarhia Română în persoana PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu