1. SACHELAR - brâu albastru - precum puteti observa în poza de mai jos. In practică ar trebui sa se poarte peste reverendă însă nu prea se obișnuiește.
2. ICONOM - bederniță (parte a veșmântului pe care o veți observa în poza de mai jos) și brâul albastru pe care îl păstrează de la hirotesia precedentă
Aceasta se poartă astfel în ansamblul întreg al veșmintelor unui preot:
3. ICONOM STAVROFOR - cruce pectorală și brâu roșu (la fel ca brâul albastru nu se obișnuiește din păcate în practică să se poarte decât la ceremonii religioase mai mari, sau chiar deloc). Iconomii stavrofori păstrează acel veșmânt în formă de romb numit Bederniță, primit la hirotesia în iconom.
ICONOM STAVROFOR cu CRUCE PATRIARHALĂ - în cazuri mai rare, în care preoții se disting cu activități deosebite (în special: Consilierii, Protopopii, Inspectorii și Directorii de Seminarii) le este acordata de patriarh la propunerea Ierarhului locului sau chiar la inițiativa patriarhului distincția CRUCEA PATRIARHALĂ PENTRU CLERICI, pe care o puteți vedea pe pieptul părintelui din imagine. Mai multe despre evoluția acestei CRUCI PATRIARHALE de-a lungul păstoririi celor 6 patriarhi veți putea găsi în următoarele postări.
PENTRU PREOȚII MONAHI (IEROMONAHI) DISTINCȚIILE SUNT URMĂTOARELE:
1. SINGHEL - când primesc Bedernița de care am amintit mai sus
2. PROTOSINGHEL - când primesc Crucea pectorală amintită mai înainte
3. ARHIMANDRIT - când primesc toiag (cum puteti observa în poza de mai jos)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu