CRUCEA PATRIARHALĂ CA ÎNSEMN HERALDIC
Caracterul de cruce cu subdiviziuni de cruci la infinit, sau de cruce infinită de care vorbește Patriarhul Miron, simbolizează dinamica vieții bisericești în mărturisirea iubirii infinite a Sfintei Treimi.
CRUCEA PATRIARHALĂ CA DISTINCȚIE
În cazuri mai rare, în care preoții se disting cu activități deosebite și care sunt deja Iconomi Stavrofori (purtători de cruce) - (în special: Consilierii, Protopopii, Inspectorii și Directorii de Seminarii sau chiar preoților care nu lucrează neapărat în administrație, dar cu o activitate pastorală deosebit de bogată) le este acordata de Patriarh la propunerea Ierarhului locului sau chiar la inițiativa Patriarhului distincția CRUCEA PATRIARHALĂ PENTRU CLERICI.
De-a lungul timpului, de la primul patriarh care a instituit această distincție, Miron, până astăzi în timpul păstoririi Prea Fericitului Daniel, ea a suferit o seamă de modificări, în special ca și culoare, nu neapărat ca formă.
În timpul Patriarhului Miron (1925-1939), Crucea Patriarhală arăta astfel:
Cel de-al doilea patriarh, Nicodim (1939-1948) a schimbat culoarea Crucii Patriarhale în ROȘU
Cel de-al treilea patriarh, Justinian (1948-1977) a schimbat culoarea Crucii Patriarhale în ALBASTRU așa cum puteți vedea mai jos:
Patriarhul Justin, cel de-al patrulea patriarh (1977-1986) a păstrat CULOAREA ALBASTRĂ a Crucii Patriarhale de la predecesorul său, schimbând doar numele din centrul ei
La fel a făcut și Patriarhul Teoctist, cel de-al cincilea patriarh (1986-2007), păstrând CULOAREA ALBASTRĂ de la ultimii doi predecesori, cu singura diferență că a adăugat la capătul de sus al crucii, o mitră
Cel de-al șaselea patriarh, Preafericitul Daniel (din 2007) a schimbat culoarea Crucii Patriarhale în ALB, așa cum puteți vedea mai jos:
Crucea Patriarhală poate fi acordată și laicilor care se evidențiază într-un mod deosebit în ajutorarea Bisericii. Pentru laici, ea are o dimensiune mult mai mică, având forma unei distincții ca și cele laice, care se poartă la reverul hainei.
Mulțumesc pentru aceste informații deosebit de interesante. Am rugămintea dar și sugestia, pe cât posibil, de a face lumină și cu celelalte distincții patriarhale. Mă refer la ordinile Sfinții Împărați Constantin și Elena, Sfinții Martiri Brâncoveanu, etc. Deasemenea nu este rău măcar trecute în revistă distincțiile acordate de mitropolii și eparhii, cum ar fi Crucea Moldavă, Crucea Munților, etc. Ioan Siminicianu.
RăspundețiȘtergerePatriarhul Miron Cristea avea o idee despre cum avea sa arate crucea patriarhala, dar, cum insuși mărturisea „era numai o încercare”. Cel care va duce proiectul la bun sfârșit este Costin Petrescu, autorul Marii Fresce de la Ateneul Român.
RăspundețiȘtergere